• English

Wat is PRS?

 

Het Plant Regulerend Systeem PRS®

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

prs_3potten_doorsnee

dwars doorsnee

Het Plant Regulerend Systeem® (PRS) is een gepatenteerd plantengroei systeem, dat bestaat uit een speciaal ontworpen plantpot met extra sleuven in de zijkant en een watervasthoudende gel op de bodem van de pot. De sleuven aan de zijkant zorgen voor meer zuurstof, die gemakkelijk de wortels van plant kan bereiken. Dit is essentieel voor de groeimogelijkheden van de plant. De gel (polymeer) op de bodem van de pot houdt kostbaar water vast, waarin zich de voedingstoffen voor de plant bevinden. Zeven gram gel kan gemakkelijk een liter water opnemen.
De gel wordt voor een goede werking van het systeem van de potgrond (of ander substraat) gescheiden door een laag jute.

Het gebruik van het PRS-systeem, met zijn unieke eigenschappen van extra zuurstof en wateropslag, staat borg voor een betere ontwikkeling van de plant in een kortere tijdsperiode. De beworteling is aanzienlijk beter met PRS, evenals de vegetatieve (bladgroen) en generatieve (vruchten) opbrengst. Klik hier voor meer info (pdf).

In de loop der jaren zijn er talloze proeven met het PRS Systeem gedaan, met positieve uitkomsten. De uitvinder van het systeem Huup van den Ende heeft al die tijd gewerkt aan het optimaliseren en verbeteren van het PRS Systeem. De speciale PRS-tray is een van de nieuwe ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan een verbetering van het PRS Systeem. Door gebruik te maken van de tray in combinatie met een dripper systeem vloeit het overtollige water weg en kan de plant nooit te nat komen te staan. Dit zorgt voor een optimale werking van het PRS Systeem.

PRS tray met 25 cm pot

PRS tray met 25 cm pot

2xpad_nl

PRS Plantpad

Een andere innovatie is de PRS Plantpad. Deze handige toepassing is vooral bestemd voor de thuismarkt. Door toepassen van de plantpad kan de thuiskweker ook profiteren van de vele voordelen van het PRS Systeem zonder zich te hoeven bekommeren om aangepaste watergiften en voedingsschema’s.

Inmiddels hebben ook wetenschappelijke tests de positieve effecten van het PRS Systeem op planten en de opbrengst van die planten aangetoond. PRS kan worden toegepast op allerlei planten, potplanten, snijbloemen, in de groenteteelt en zelfs bij bomen.

Aspleniumkweker van Duinhoven

Aspleniumkweker Van Duinhoven

Toen ik voor het eerst kennis maakte met het PRS Systeem was ik een beetje huiverig. Er komt zoveel nieuws op de markt. We hebben de proeven toch gedaan en er ontzettend goede resultaten mee geboekt. (Aspleniumkweker van Duinhoven, Mariahout)

 

PRS Producten

25 cm

PRS 25 cm pot

PRS plantpotten kunnen in vrijwel iedere maat en vorm en van ieder geschikt materiaal, zoals plastic, kokos en geperst karton, gemaakt worden. De gel wordt vervaardigd uit afbreekbaar polyacrylamide, die in ongeveer vijf jaar volledig oplost in water en koolstof. De gel absorbeert het water, waarin de voedingstoffen zijn opgeslagen. Hierdoor zijn deze voedingsstoffen beschikbaar voor de plant op het moment, dat de plant ze nodig heeft. Dit resulteert in een optimaal groeiproces, dat nog eens versterkt wordt door de extra zuurstof, die door sleuven aan de zijkant van de pot gemakkelijk hun weg naar de wortels vinden. Een TNO onderzoek uit 2007 heeft aangetoond, dat meer zuurstof in de plantpot een positieve invloed heeft op de groei van de wortels.

19 cm

PRS 19 cm pot

PRS werkt het beste met eb en vloedsystemen voor potten tot en met negentien cm en met het drippersystemen voor grotere potten en bij de teelt van vruchten en groenten.

Naast in de speciale PRS Plantpotten kan het PRS systeem ook worden toegepast bij andere teeltvormen.

vertical_gardens_04

PRS Systeem: ideaal voor vertical gardening

Voorbeelden van deze andere toepassingen zijn golfbanen, beddenteelt (groentebedden in de volle grond) en grote plantenbakken voor toepassing bij vertical gardening, op de openbare weg (straatbeplanting) en in utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, treinstations en luchthavens. Deze toepassingen zijn vooral interessant in gebieden met een warm klimaat en waterschaarste. vg_officeDe gel houdt kostbaar water beter vast, waardoor er minder waterverlies optreedt door verdamping en wegspoelen. Minder watergiften betekent niet alleen kostenbesparing op water, maar ook op verzorging en onderhoud. Een andere kostenbesparende factor is dat PRS een sterkere en gezondere plant genereert, waardoor er minder uitval is door ziekte.

Proeven

Anthurium4

Talloze proeven, zowel wetenschappelijke als door kwekers, in kassen en buiten, hebben aangetoond, dat PRS water en energie (gas) kan besparen (tot 40%) en resulteert in een gezondere plant met een meeropbrengst van 5 tot 25%, in de vorm van bloemen, vruchten of groenten, afhankelijk van de teelt.

 

 

prs_adv_NL

contact >>